Jari Litmanen

Jari Litmanen on kiistatta suomalaisen jalkapalloilun Kuningas. Litmasta pidetään pelintekijänä, joka tunnetaan taitavasta pelisilmästään, mutta hän on kunnostautunut myös maalinteossa. Hän on tyyliltään diplomaattinen ja kiinnostunut jalkapalloilun kaikista osa-alueista.Litmanen oli ensimmäisiä suomalaisia jalkapalloilijoita, jotka tekivät kansainvälisen uran ja nousivat tähteyteen. Hän on pelannut monissa maissa, muun muassa Englannissa, Espanjassa ja Hollannissa, jossa hän ylsi uransa korkeimpiin saavutuksiin Ajaxin riveissä. Litmasen maajoukkueura yltää vuoden 1986 junioriotteluista vuoden 2012 EM-karsintoihin.

Huippuvuodet Hollannissa

Litmanen aloitti uransa Lahden Reippaan riveissä ja pelasi yhden kauden myös HJK:n sekä MyPan joukkueissa. Vuonna 1992 hänet kutsuttiin Amsterdamin Ajaxiin. Joukkueesta tuli Hollannin mestari vuonna 1994 ja Litmasesta sarjan maalikuningas. Ajax voitti myös Mestareiden liigan vuonna 1995, ja Litmasesta tuli ensimmäinen kyseisen kilpailun voittanut suomalaispelaaja. Seuraavalla kaudella hän voitti Mestareiden liigan maalikuninkuuden, vaikka Ajax hävisikin finaalissa. Yhteensä Litmanen pelasi Ajaxissa 7 kautta ja voitti joukkueen riveissä useita kansallisia ja kansainvälisiä mestaruuksia.

Myöhemmät vaiheet

Vuonna 1999 Litmanen siirtyi Barcelonaan, ja kahden vuoden kuluttua Liverpooliin, ja sieltä takaisin Ajaxiin, mutta näitä kausia vaivasivat loukkaantumiset. Vuonna 2004 Litmanen palasi Lahteen, jota seurasivat vielä lyhyet pestit Hansa Rostockissa, Malmössä ja Fulhamissa. Vuosina 2008-2011 hän vietti Lahden ja HJK:n joukoissa, minkä jälkeen on odoteltu virallista ilmoitusta uran jatkumisesta tai päättymisestä.