Teemu Selänne

Teemu Selänne on yksi Suomen kaikkien aikojen tunnetuimmista ja parhaimmista jääkiekkoilijoista. Selänne aloitti uransa espoolaisissa joukkueissa ja siirtyi ammattilaisuransa kynnyksellä Helsingin Jokereihin, jossa hän pelasi 90-luvun alkuun asti. Kaudella 1991-1992 Jokerit nousivat Selänteen avulla Suomen mestareiksi, ja Selänne palkittiin muun muassa parhaan pelaajan Kultaisella kypärällä. Tämän jälkeen Selänne otti vastaan siirtotarjouksen NHL:stä ja lähti tekemään uraa Pohjois-Amerikkaan.

NHL:n tähtipelaaja

Selänne liittyi Winnipeg Jetsien riveihin 1992 kolmen vuoden sopimuksella. Ensimmäisellä kaudellaan Selänne rikkoi aikaisemmat tulokaspelaajan maali- ja piste-ennätykset, joita kukaan tulee enää tuskin rikkomaan. Vuonna 1996 Selänne myytiin Kaliforniaan Anaheimiin. Hän jatkoi erinomaisia tuloksia myös uudessa joukkueessaan, ja oli koko liigan parhaita pelaajia, vaikka muu joukkue ei pärjännyt yhtä hyvin. Vuodet 2001–2005 Selänne pelasi San Josessa sekä Coloradossa, mutta häntä vaivasivat loukkaantumiset. Tämän jälkeen hän palasi Mighty Duckseihin, saavutti tuhannen tehopisteen rajan, 500 maalin rajan, ja voitti viimein seuran riveissä Stanley Cupin vuonna 2007. Selänne harkitsi uran lopettamista muutamaan otteeseen, mutta jatkoi pelaamista vielä vuoteen 2014 asti. Anaheim Ducks kunnioitti suosikin pitkää uraa jäädyttämällä hänen pelinumeronsa.

Maajoukkueura

Suomen jääkiekkomaajoukkueessa Selänne on ollut mukana voittamassa neljää olympiamitalia ja kahta MM-mitalia. Hän on eniten tehopisteitä tehnyt pelaaja olympiatasolla. Ensimmäiset aikuisten MM-kisaottelunsa Selänne pelasi vuonna 1991, ja viimeisen maajoukkuepelinsä 2014 talviolympialaisissa. Nämä olivat hänen kuudennet olympialaisensa – saldo, johon ei moni muu urheilija yllä!