Sami Hyypiä

Sami Hyypiä on Jari Litmasen jälkeen Suomen tunnetuimpia ja menestyneimpiä jalkapalloilijoita. Hän aloitti juniorina Voikkaan ja Kuusankosken joukkueissa, ja siirtyi ensimmäiseen sarjajoukkueeseensa Myllykosken Palloon vuonna 1992. Hän pelasi joukkueessa muutaman kauden, ja saavutti näiden aikana SM-hopeaa ja kaksi Suomen cup -voittoa. Vuonna 1995 Hyypiä aloitti kansainvälisen uransa Hollantilaisessa Willem II -joukkueessa, jossa hän nousi neljän kauden aikana kapteeniksi.

10 vuotta Liverpoolissa

Vuonna 1999 Hyypiä ostettiin Liverpooliin, jossa tuntematon suomalainen pian todisti taitonsa. Hyypiän uran huippukohtia Liverpoolissa olivat vuoden 2001 kolmen cupin voitto, valinta kapteeniksi vuonna 2002 sekä Mestareiden liigan voitto vuonna 2005. Hyypiän lisäksi vain Jari Litmanen on ollut mukana voittamassa Mestareiden liigan. Liverpoolin uransa aikana Hyypiä pelasi yhteensä 464 ottelua ja teki 35 maalia, mikä on keskustapuolustajalle hyvä saldo. Liverpoolin jälkeen Hyypiä pelasi vielä kaksi kautta Bayer Leverkusenissa.

Maajoukkue- ja valmentajaura

Sami Hyypiä pelasi nuorten maajoukkueessa vuonna 1991, ja myöhemmin hänet valittiin parhaaksi pelaajaksi vuosina 1994 ja 1995. Hyypiä pelasi A-maajoukkueurallaan yhteensä 105 peliä, joista viimeinen tuli vuonna 2010. Hän ilmoitti lopettavansa peliuransa vuonna 2011, ja siirtyi Suomen maajoukkueen valmennusryhmään. Vuonna 2012 Hyypiä siirtyi entisen seuransa Bayer Leverkusenin päävalmentajaksi, ja joukkue pärjäsi hyvin seuraavat kaudet. Vuonna 2014 Hyypiä kuitenkin erotettiin tehtävästään, minkä jälkeen hän valmensi lyhyen aikaa englantilaista Brightonin joukkuetta.