Kuka on Phil Ivey?

Maallikolle nimi Phil Ivey ei välttämättä kerro vielä mitään, mutta heille, jotka seuraavat pokeria tai pelaavat itse esimerkiksi Texas Hold ‘emiä, tämä lyhyt nimi sanoo paljonkin. Ivey kuuluu samaan ryhmään kuin esimerkiksi Barry Greenstein, Amarillo Slim, Bobby Baldwin, Avery Cardoza, Mike Laing, Nick Schulman tai Lee Watkinson – hän on amerikkalainen pokerin ammattilaispelaaja.

Phil Ivey syntyi vuonna 1976 Kalifornian Riversidessa, USA:ssa. Nuoruutensa hän vietti New Jerseyssä, mutta nykyään hän asuu Las Vegasissa – mikä on tietysti pokeriammattilaiselle varsin luonteva valinta asuinpaikaksi.

Iveyn peliura

Kun puhutaan Phil Iveystä pokerinpelaajana, on syytä mennä suoraan asian ytimeen: häntä pidetään varsin yleisesti maailman parhaana pelaajana. Myös PokerStars-huonetta edustava Barry Greenstain (matematiikan tohtori, joka on itsekin mm. kolminkertainen WSOP:n mestari) on sanonut, että Ivey on maailman paras turnauspelaaja.

Peliuransa aikana Phil Ivey on esimerkiksi kantanut World Series of Poker eli WSOP-turnauksen ranneketta peräti kahdeksan kertaa. Vuonna 2002 hän saavutti turnauksessa kolme voittoa, ja samaan ovaan pystyneet hänen lisäkseen vain Puggy Pearson, Phil Hellmuth Jr, Ted Forrest, ja Jeff Lisandro. Hän on ollut mukana WSOP:n pääturnauksessakin, joissa hän on saavuttanut sijat 23 (v. 2002), 10 (v. 2003) ja 20 (v. 2005).

World Poker Tourissa eli WPT-turnauksessa Ivey oli mukana pokerin finaalipöydässä peräti kuusi kertaa, mikä on jo itsessään melkoinen saavutus. Seitsemännellä finaalikerralla hän myös voitti turnauksen, mikä tapahtui vuonna 2008, L.A. Poker Classicissa. Voitostaan hän kuittasi lähes 1,6 miljoonaa USA:n dollaria. Hän pääsi myös toiseksi vuonna 2003 The Fourth Annual Jack World Poker Open -tapahtumassa.

Ivey on luonnollisesti osallistunut moniin turnauksiin, ja Amerikan lisäksi hän on valloittanut myös Euroopan. Hän nimittäin osallistui ensimmäisen kerran EPT:hen eli European Poker Touriin Barcelonassa vuonna 2006. Hän pääsi finaalipöytään asti, ollen pitkään johdossa, ja sijoittuen lopulta toiseksi heti norjalaisen Glennen jälkeen. Vuonna 2005 Ivey oli jo voittanut miljoona dollaria ja ykköspalkinnon Monte Carlossa, Monte Carlo Millions -turnauksessa. Eikä kulunut kuin vuorokausi, niin hän voitti vielä 600 000 euroa Full Tilt Pokerin Live from Monte Carlo -turnauksessa. Kyseessä oli kutsukilpailu, johon osallistuivat myös Dave Ulliot, John Juanda, Chris Ferguson, Phil Hellmuth, Gus Hansen ja Mike Matusow. Ivey on siis ollut hyvin menestynyt pelaaja myös rahallisesti, ja hänen tienestinsä ovatkin ylittäneet jo 23 miljoonaa dollaria; The Hendon Mobin All Time Money List -rankingissa hän on tällä hetkellä neljäntenä.

Vuoden 2006 helmikuussa Ivey pelasi myös kaksinpelin Andy Bealia (texasilainen liikemies) vastaan. Pelinä oli limited-versio Texas Hold ‘emista. Kolmen päivän aikana Ivey voitti huimat 16 miljoonaa USA:n dollaria. Hän edusti ”The Corporation” -nimistä joukkuetta. Miehet yhdistivät rahansa ja jokainen pelasi vuorollaan Bealia vastaan. Kyseessä oli itse asiassa revanssi, sillä vain hieman aikaisemmin Beal oli voittanut samalta tiimiltä 10 miljoonaa dollaria – The Corporation siis kävi hakemassa omansa takaisin korkoineen.

Tulevaisuuden näkymät

Internetin käteispelejä pokerissa on tilastoitu vuodesta 2007 lähtien (tilastoijana toimii Hight Stakes DB), ja tilastointiaikana Iveyn voitot ovat olleet yhteensä yli 19 miljoonaa dollaria. Ivey pelaa netissä yleensä Full Tilt Pokerin huoneessa. Kyseinen pelihuone päätti hiljattain laajentaa toimintaansa avaamalla uuden blackjackiin keskittyvän osaston.

Ivey on jatkanut menestystään aivan viime vuosinakin, kun hän esimerkiksi sai WSOP-rannekkeen kesäkuussa Eight Game Mix -kilpailuun ja huhtikuussa 2013 Mixed Event -kilpailuun. Ei ole siis mitään syytä olettaa, että Ivey olisi hiljentämässä tahtiaan – luultavasti tulemme vielä näkemään hänen upeita pelisuorituksiaan kauan.

Iveyn yksityiselämästä voidaan mainita sen verran, että hän on ollut naimisissa, mutta seitsemän vuoden liitto päättyi kuitenkin eroon. Hän on lahjoittanut paljon rahaa myös hyväntekeväisyyteen, esimerkiksi vähäosaisille lapsille, ja hän ollut mukana myös perustamassa monenlaista hyväntekeväisyystoimintaa. Ivey on myös innokas baseball-fani (suosikkijoukkueita ovat Los Angeles Lakers, Houston Rockets ja Buffalo Bills), ja hänen harrastuksiinsa kuuluvat myös mm. videopelit, vedonlyönti ja golf.